Nasza siedziba – wyróżniona!

Data publikacji:  20-03-2017

Siedziba Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku została wyróżniona w konkursie Brick Award. Wyróżnienie w kategorii budynek użyteczności publicznej przyznane zostało pracowni architektonicznej A-Plan Bis, która opracowała koncepcję architektoniczną obiektu.

Co zostało docenione przez jury? Koncepcja. Koncepcja, która zakładała budowę obiektu o prostej bryle, wpisującej się w historyczne otoczenie. Dawniej teren zabudowany był koszarami pruskimi , których architektura opierała się na schemacie prostego układu urbanistycznego, z prostopadłą siatką uliczek wewnętrznych i równoległym ustawieniem budynków. Budynki koszar stanowiły doskonały przykład pruskiej sztuki budowlanej, w której głównymi materiałami budowlanymi były cegła, metal i inne naturalne materiały.

Elewacje siedziby WFOŚiGW w Gdańsku zostały wzbogacone o elementy metalowe w postaci obramowań otworów okiennych, drzwiowych oraz wnęk imitujących okna. Metalowe są także balustrady w oknach.

Elewacja południowa jest szczególna. Szklana, z zewnętrzną „drugą skórą”, którą stanowi szklana elewacja kaskadowa wyposażona w panele fotowoltaiczne, wbudowane w szklane elementy. W projekcie architektonicznym udało się połączyć dwie misje Funduszu: dbałość o przyrodę oraz propagowanie energooszczędnych źródeł energii.  

Międzynarodowy konkurs Brick Award po raz pierwszy odbył się w 2004 roku. Jego ideą jest promocja i prezentowanie najciekawszych, innowacyjnych obiektów oraz ich autorów – architektów.

W tym roku zorganizowana została III polska edycja konkursu. Nagrody i wyróżnienia przyznane zostały w kategoriach: budynek mieszkalny, budynek użyteczności publicznej, renowacja, budynek w zabudowie miejskiej.

To druga nagroda dla siedziby WFOŚiGW w Gdańsku. Wyróżnienie w kategorii „Najlepszy ekologiczny budynek sektora publicznego” przyznało także Polskie Stowarzyszenie Budownictwa Ekologicznego.

 

Dyplom wyróżnienia za projekt siedziby Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku na tle budynku Funduszu