Rodzina Pomorskich – bohater kampanii „Pomorscy czują klimat” realizowanej przez WFOŚiGW w Gdańsku – wyruszyła na majowe wyprawy. I zrobiła to z … głową! Warto bowiem podróżować mądrze, odpowiedzialnie i ekologicznie.
Maj to miesiąc, kiedy wiele osób wybiera się na wycieczki, pikniki, zabawy na świeżym powietrzu. Rodzina Pomorskich – bohater kampanii „Pomorscy czują klimat” realizowanej przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku – także wyruszyła na majowe wyprawy. I zrobiła to z … głową! Warto bowiem podróżować mądrze, odpowiedzialnie i ekologicznie.
1. Wybieraj ekologiczne środki transportu
Na krótszych dystansach wybieraj pociąg lub samochód, zrezygnuj z samolotu. Latanie jest bardzo szkodliwym dla środowiska sposobem przemieszczania się – jedna podróż na trasie europejskiej powoduje większe zanieczyszczenie środowiska niż codzienna jazda samochodem przez cały rok!
Jazda samochodem to też oczywiście niezbyt dobre rozwiązanie. Stare auto może zużywać dużo paliwa i emitować sporo spalin. Może warto wziąć pod uwagę publiczne środki transportu lub rower. Jazda w pojedynkę samochodem też nie jest ekologiczna. W takiej sytuacji warto pomyśleć o dodatkowych pasażerach (w ramach tzw. carpoolingu lub carsharingu). Wspólny przejazd do także dodatkowe oszczędności.
2. Zadbaj, aby wybrany przez Ciebie hotel dbał o środowisko
Pomocnym może się okazać ekologiczny certyfikat, który przyznawany jest przedsiębiorstwom spełniającym określone warunki. W turystyce otrzymują go hotele, pola namiotowe i noclegownie, które podejmują działania zmniejszające ich wpływ na środowisko.
Częstą praktyką w hotelach jest codzienna wymiana ręczników i prześcieradeł. Sprawdź, czy w Twoim hotelu goście mogą się na to nie zgodzić, czasem wystarczy odpowiednia zawieszka na klamce pokoju lub informacja pozostawiona w recepcji.
Warto zabrać w podróż swoje kosmetyki, aby nie korzystać z hotelowych mydeł i szamponów w małych, plastikowych buteleczkach. Nie przyczyniaj się do powstawania dodatkowych odpadów.
Zasady odpowiedzialnego podróżowania dotyczą także osób śpiących „pod chmurką”. Namiot rozbijaj minimum 600 m od brzegu rzeki i jeziora. Nie buduj stanowisk pod namiot, raczej korzystaj już z miejsc ukształtowanych przez naturę. Przygotowując posiłki, wybieraj palnik, a nie ognisko. Brudne naczynia myj z dala od rzek i jezior. I na koniec … nie zostawiaj po sobie żadnych śmieci.
3. Zaplanuj posiłki
Kiedy jesteśmy nieprzygotowani, kupujemy dużo niepotrzebnych rzeczy do jedzenia i tym samym więcej śmiecimy.
W trakcie podróży warto jeść lokalnie, wybierać miejscowe produkty. Pamiętaj, że import żywności to marnotrawstwo energii i dodatkowe zanieczyszczenie środowiska gazami cieplarnianymi.
I zamiast kupować butelkowaną wodę, zabierz ze sobą termos lub butelkę wielokrotnego użytku i uzupełniaj ją w miarę możliwości w trakcie podróży. Unikaj jednorazowych kubków, sztućców, talerzyków, słomek!