Przejdź do treści
x

2 000 ton mniej dwutlenku węgla!

250 mln zł – taką kwotę przez 25 lat przeznaczył Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku na dofinansowanie przedsięwzięć związanych z ochroną powietrza. Ochrona atmosfery to bowiem jeden z priorytetów Funduszu od początku jego działalności. Właśnie zakończył się kolejny projekt, dzięki któremu rocznie mniej o 2 000 ton dwutlenku węgla trafiać będzie do atmosfery. To przedsięwzięcie to „Modernizacja tuneli zamrażalniczych Warmińskich Zakładów Owocowo – Warzywnych w Kwidzynie”. Koszt całego zadania wyniósł 2,3 mln zł, Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku udzielił dofinansowania w formie pożyczki w wysokości 1,8 mln zł.

Trochę historii …

Warmińskie Zakłady Przetwórstwa Owocowo – Warzywnego powstały ponad 80 lat temu. To najstarsza tego typu firma w Polsce. I jedna z największych w kraju. Zakład działa na terenie Dolnego Powiśla, w regionie gdzie występują bardzo dobre warunki do uprawy warzyw i owoców. Przez pół wieku firma funkcjonowała nie tylko jako zakład przetwórstwa rolno – spożywczego, ale było to także miejsce sprzedaży produktów rolnych przez lokalnych producentów. Asortyment produktów wytwarzanych w zakładzie zmieniał się na przestrzeni lat, wszystko zależało od preferencji smakowych konsumentów. Początkowo firma zajmowała się tylko produkcją konserw, później wybudowana została zamrażalnia i w sprzedaży pojawiły się mrożonki.

Trochę współczesności …

Do 2016 roku w zakładzie funkcjonowała instalacja chłodnicza, która mroziła warzywa i owoce. Składała się z trzech tuneli zamrażalniczych, które od czerwca do lutego były intensywnie wykorzystywane. Świeże warzywa i owoce mrożone były przez 20 godzin na dobę, 7 dni w tygodniu, przez 7 miesięcy. Instalację cechowała obniżona efektywność, zużywała coraz więcej energii elektrycznej. Dyrekcja zakładu postanowiła zatem trzy tunele zastąpić jednym. I przystąpiono do realizacji zadania … Stare tunele zamrażalnicze zostały zdemontowane, a wraz z nimi instalacje elektryczne i hydrauliczne. Przygotowano się na podłączenie nowej instalacji i mediów. I … nowy tunel został zamontowany. Potem jeszcze szereg prób technicznych i sprawdzian poszczególnych elementów. I gotowe. „W praktyce nie wyglądało to jednak tak prosto” – mówi Jacek Białczak – dyrektor generalny zakładu. „Instalacje wypełnione są amoniakiem, płyn ten znajduje się także w zbiornikach. Instalacje są bardzo szczelne. Muszą takie być, gdyż jedna iskra by wystarczyła, aby pół miasta wysadzić w powietrze. Dlatego modernizację tuneli zamrażalniczych wykonała dla nas najbardziej fachowa firma w Polsce. Zachowane były maksymalne środki ostrożności”. Stare tunele były już mocno wyeksploatowane, miały po 20 lat. „W branży chłodniczej 2-3 lata to dużo, a 20 lat to przepaść. Inwestycja była konieczna” – dodaje Jacek Białczak.

Trochę przyszłości …

Nowy tunel zamrażalniczy ma taką samą wydajność jak wcześniej stosowane rozwiązania. Jest jednak 1,4 razy efektywniejszy. Zużycie energii będzie rocznie mniejsze o 2 500 MWh i dzięki temu  mniej dwutlenku węgla trafiać będzie do atmosfery.  Zyskaliśmy my jako zakład. Płacimy bowiem mniejsze rachunki za prąd. Inwestycja jest jednak także bardzo opłacalna dla środowiska. Jeden tunel ma większą wydajność niż trzy wcześniejsze” – wyjaśnia Jacek Białczak.